Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Türkiye'de bir ilk!

        TRT Şeş’te Kürtçe yayınlanacağı açıklanan Samsunspor-Adanaspor maçının, tepkiler üzerine Türkçe olarak TRT Haber kanalında yayınlanması da karalaştırıldı.

        TRT’nin, Kürtçe yayın yapan TRT 6 (Şeş) kanalında yayınlanacağını açıkladığı Samsunspor ile Adanaspor arasında bugün oynanacak maçın, Samsunspor Kulübü’nden gelen tepkiler üzerine hem Türkçe hem de Kürtçe olarak yayınlanması kararlaştırıldı. TRT, Samsunspor’un girişimleri ve siyasilerin baskıları sonrası, maçın TRT Şeş’in yanı sıra TRT Haber kanalından da Türkçe yayınlanacağını açıkladı.

        HABERTÜRK’e bilgi veren TRT’den bir yetkili, TRT Şeş’te ağırlıklı olarak Diyarbakır, Mersin İdmanyurdu ve Adanaspor’un maçlarını yayınladıklarını aktardı. TRT Şeş’in yalnızca Diyarbakır eksenine oturtulmasını istemediklerini vurgulayan yetkili, TRT Şeş’in ağırlıklı olarak izlendiği bölgedeki insanların diğer illerin takımlarının maçlarını da izlemesinden yana olduklarını söyledi. Samsun-Adana maçını bu nedenle seçtiklerini aktaran yetkili, “Geçen hafta Karşıyaka-Altay maçını da yayınladık ve TRT Şeş izleyicisinden yüksek ilgi gördü. Yine de Samsunluların anlamadıkları dildeki yayınla ilgili itirazlarını da dikkate almalıydık” dedi.

        ‘İTİRAZ TRT ŞEŞ’E DEĞİL’

        Samsunspor Basın Sözcüsü Haluk Tan da, “Maçın TRT-Şeş’te yayınlanmaması gibi bir talebimiz olmadı. Taraftarlarımız başka bir kanalda da yayınlanmasını istedi. Maçın anlaşılabilir olması için bir talebimiz oldu” dedi. Tan, konunun fazla büyütüldüğünü, Samsun kentinin bu tür konularla gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını söyledi.

        ‘ŞİKÂYETE GEREK YOK‘

        TRT’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Maçları TRT Haber’de de yayınlıyoruz. Dolayısıyla iki televizyonda da yayınlanacaksa bunun şikâyet edilecek bir tarafı yok. Böyle bir şikâyetin olduğunu düşünmek de istemiyorum. Özellikle Samsun ile ilgili böyle bir spekülasyonu doğrusu uygun görmem” dedi.

        ‘İTİRAZ DİKKATE ALINMAMALIYDI’

        BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Samsunspor’un maçla ilgili itirazını, “Biz 90 yıldır, 90 televizyondan hep Türkçe yayın izliyoruz. Türk kardeşlerimiz de iki saat Kürtçe spor dinlesin, ne olacak ki? Bu tür önyargılardan Türkiye’nin kurtulması lazım” diye konuştu. Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani de, “Sistem demokratik bir sistem olsaydı ana dil özgürlüğü olacaktı. Böyle bir itirazı çok yadırgıyoruz ve kınıyoruz. Bu itiraza uyulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir itirazın dikkate alınmasını da manidar bulunuyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ